2015. már 24.

A boszorkányság történelme

írta: glamorous girl
A boszorkányság történelme

A boszorkányság történelmét dr.Margaret Murry tanulmányozta, kb 25.000 évre vezette vissza. A boszorkányság alapja a pogány hit, Európában két istent tiszteltek: a Szarvas Istent (a vadászat istene) és a Termékenységi Istent. Az ősi emberek a vadászat elött rituálékat tartottak, szerepe az állat lelkének elpusztítása volt. A Termékenységi Istent, akit nő képében ábrázoltak, fontosabbnak tartották, lévén ő jelentette számukra az emberiség fennmaradását és az állatok, illetve a Föld termékenységét is.

A rítusok /termékenységi, vadászati/ szaporodásával egyidejűleg fejlődött ki a pogány papság. Az emberiség fejlődése során egyre nagyobb szerepet kapott a papság. A legnagyobb ütemű fejlődés Európában volt jellemző, itt a kevés létszámban lévő vezető sámánt, papot és papnőt wiccának hívták. A wicca szó jelentése: bölcs, a /wicca: pap volt, a papnő, pedig wicce/. Az ősi magyaroknál sámánnak, táltosnak nevezték.

A kereszténység megjelenése után nem következett be jelentős áttérés az új vallásra. A kereszténység mesterséges vallásnak számit, egész országokat nyílvánitottak kereszténynek, mert az uralkodójuk vette fel a kereszténységet. A kereszténység előre törése azonban háttérbe szorította ezeket a csoportokat, akik nem akarták elfogadni ezt az új vallást. A tömeges áttérés Nagy Gergely pápa uralkodása alatt következett be, a pogány templomokat, imahelyeket leromboltatta és a helyére keresztény templomokat épitettek a pápa parancsára. A pogány szó azt jelenti, hogy puszták embere. Ha valakit pogánynak neveztek, az akkoriban egyet jelentett azzal, hogy nem városi személy, ugyanakkor nem is keresztény 
A hittérítés lelki fenyítés árán, a régi hagyományok, rituálék eltörlésével zajlott, próbálták rábírni az embereket a keresztény hit felvételére. A keresztények szerint a pogányok istenei ördögök voltak, hiszen aggancsot hordtak, a pogányvallás hirdetői mégsem hittek az ördögben!!!
A boszorkányüldözések a középkorban váltak intenzívvé. Majdnem három évszázadon keresztül tartott , melynek eredménye kb.11 millió áldozat. A XII-XIV. században elégették az eretnekeket. Spencer Jakab és Institor Henrik azonban úgy gondolta, hogy kevés a munka, így Rómába mentek, hogy beszéljenek a pápával, aki 1484. december 5-én kiadta az úgynevezett boszorkánybullát. 1487-ben ez a két ember megírta a Boszorkánypöröly című fő művét.
Magyarországon 1565-ben volt az első, 1756-ban az utolsó boszorkányper. Ezen időszak alatt 554 bírói ítélet született, melyből 192 halálos volt.
Az utolsó nagyszabású boszorkányperre Szegeden került sor 1728-ban, amikor is 13 embert égettek el a Boszorkány-szigeten.
ria Terézia 1755-ben betiltotta a boszorkányüldözést,amely egyre nagyobb kereteket öltött. Akár egész falvakat is elpusztítottak egy-két boszorkány miatt. Ezután a boszorkányok bujkálni kezdtek, titokban tartottak gyűléseket egy-egy tisztáson. Próbálták ápolni a hagyományokat, így végül tovább élhetett eme vallás.
A Boszorkányhit alapelvei
Mint emlitettem a Boszorkányság évrezdekre nyúlik vissza, mint minden vallásnak, ennek is vannak alapelvei, amit illik betartani! Figyelembe kell venned, mielőtt bármit is teszel, hogy nemártasz e vele másoknak, aki szánt-szándékkal árt másoknak annak számolni kell a Hármas törvénnyel, mindent háromszorosan kap vissza.
"Tégy bármit,de ne árts!"


A Wicca Intés a boszorkányság erkölcsi kodexének felel meg. Lady Gwen Thompson, a walesi ág főpapnője 1975-ben megjelentetett egy cikket, amit Adriana Portertől, nagyanyjától kapta, aki több mint 90 évesen távozott az élők sorából 1946-ban. Nem más ez mint a Vén boszorkányok jó tanácsainak gyüjteménye, amit régen a boszorkányok egymásra hagyományoztak.
Wicca Intés
1.Wicca törvénytisztelet:
   Bizalom és szeretet.
2.Élni, és élni hagyni:
   Adni-kapni ugyanannyi.
3.A kört háromszor kivesd
    Minden gonoszt elijeszt.
4.Hogy hasson az ige mindig
    Rím és ritmus rendje dívik.
5.Könnyű kéz, gyöngéd tekintet
    Fülelj, s szavad ne hintsed.
6.Deosil, ha kel a hold,
    Wicca igét járd-dalold.
7.Widdershins a fogyó holddal,
   Farkas vérfarkas-iszony mar.
8.Hölgy holdja ha újra kél fel
   Kezet csókol, néki kétszer
9.Ha a hold a legteljesebb,
   A szíved vágyát keresd.
10.Félj, ha Észak szele támad,
   Vitorlát le, fel a zárat.
11.Déli szél fúj hevesen,
   Szájon csókol szerelem.
12.Ha keletről fúj a szél,
   Teríts, mert az új betér.
13.Mikor a szél nyugatról vad,
   Kísértetek zúgolódnak.
14.Kilenc erdőt be az Üstbe,
   Gyorsan égesd, lassan fűtsd be.
15.A Hölgynek fája a bodza,
   Ki perzseli, elátkozza.
16.Ha a kerék lángra kap,
   Beltane tüzek gyúljanak.
17.Ha Yule lett már a Kerék,
    Pán az úr, és a fa ég.
18.Gondod fa, bokor, virág,
    A Hölgy ezerszer megáld.
19.Fodros vízbe vess követ,
    S az igazat észbe vedd.
20.Ha a sorsod mostoha,
    Ne hallgass a kapzsira!
21.Ostoba mellett ne tarts ki,
    Hívednek ne mondja senki.
22.Köszönjbúcsúzz vigalommal
    Mit a hév orca, s a szív vall.
23.Hármas Törvény: így okoskodsz:
   Háromszor jó, háromszor rossz.
24.Ha a rossz sorsból elég,
   Csillag homlokodra, kék.
25.Tarts ki hűségesen,
   Míg meg nem csal a szerelem.
26.Wicca-bűbáj nyolc szavas:
Te ne árts soha; azt tedd, mit akarsz.
 

 

A Zodiákus jegyek

A zodiákus jegyek az Asztrológiában a 12 állatövi jegyet jelenti. 12 zodiákus jegy a bolygók hatása alatt állnak, ennek következménye képpen különféle személyiség tipusok jelennek meg. A következőkben a zodiákus jegyeket fogom ismertetni és a vele járószemélyiség tipusokat bemutatni.
 
A zodiákus jegyekrendszerének felismerése az ókori Babilonból származik, ma az Asztrológiában használatos. A szó görög eredetű,jelentése pedig, eredeti jelentése "állatok köre". Már az ókorban ismerték egyes bolygók hatásait, egymáshoz viszonyítva helyzetüket kezdték el ábrázolni őket. Megállapították a pozitív illetve a negatív hatáskörű bolygókat. A negatív hatásuak közé sorolták a Szaturnuszt, Marsot, Uránuszt, Neptunuszt és a Plútot. Pozitív hatásunak sorolták be a Jupitert, Merkúrt, Vénuszt és a Holdat is. A zodiákus jegyek, azaz csillagképek a Nap pályáján helyezkednek el, a tavaszponttól indulva a Kos csillagjegytől kezdödnek, majd a pályát körbejárva ugyanide érkezik vissza. Egy évben a Nap 12 csillagjegyen keresztül halad át, eképpen alakulnak a zodiákus jegyek.


 

Szólj hozzá